Make your own free website on Tripod.com

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η συχνότητα εμφάνισης των ΣΜΝ φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα είναι ιάσιμα, αλλά ο ιός της ανοσοανεπάρκειας ΗΙV, η αιτία του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS), δεν θεραπεύεται και στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει στο θάνατο. Παρ'όλο που ο HIV μπορεί να μεταδοθεί με τη χρήση μολυσμένης βελόνας ή σπάνια, με μετάγγιση αίματος, συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός βρίσκεται στο σπέρμα και στις κολπικές εκκρίσεις και εισέρχεται στον οργανισμό ενός ατόμου μέσω μικροτραυματισμών (λύση της συνέχειας του δέρματος) που μπορεί να δημιουργηθούν στους κολπικούς ή πρωκτικούς ιστούς κατα τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο μετά από στενή επαφή με μολυσμένο αίμα, σπέρμα ή κολπικές εκκρίσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις που ο HIV  μεταδόθηκε σε νοσηλευτικό προσωπικό με τις ενέσεις.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η λοιμώξεις από χλαμύδια ή γονόρροια, ο έρπης, το οξυτενές κονδύλωμα και η σύφιλη, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Πολλά από αυτά μπορούν να μεταδοθούν μέσω και μιάς μόνο σεξουαλικής επαφής. Οι μικροοργανισμοί που προκάλούν τα ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου  του HIV, όλοι πεθαίνουν σε διάστημα ωρών από την στιγμή που θα βρεθούν έξω από το σώμα. Ωστόσο, καμμία από αυτές τις λοιμώξεις δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή, όπως η χειραψία ή το κάθισμα της τουαλέτας.

Η σωστή και συστηματική χρήση προφυλακτικών και η αποφυγή συγκεκριμένων σεξουαλικών πρακτικών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να υποστεί κανείς λοίμωξη από AIDS και από άλλα ΣΜΝ.

Συνιστάται η χρήση προφυλακτικών από latex. Γιά να είναι αποτελεσματικό, ένα προφυλακτικόπρέπι να είναι άθικτο, να εφαρμόζεται πρίν την επαφή των γεννητικών οργάνων και να παραμένει ακέραιο έως ότου απομακρυνθεί μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Η επί πλέον λίπανση (ακόμα και με τα προφυλακτικά που έχουν υποστεί λίπανση) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σπασίματος του προφυλακτικόυ. Επίσης το προφυλακτικό για γυναίκες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από κάποιο ΣΜΝ. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η χρήση του σπερματοκτόνου Nonoxynol-9 μειώνει τη συχνότητα λοίμωξης από γονόρροια και χλαμύδια. Τα σπερματοκτόνα σε συνδυασμό με ένα διάφραγμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξολόθρευση βακτηρίων.

Διαφορετικές σεξουαλικές πρακτικές έχουν διαφορετικούς βαθμούς κινδύνων λοίμωξης από HIV. Η παθητική πρωκτική συνουσία είναι η πιό επικίνδυνη, επειδή οι βλάβες στις πρωκτικές και ορθικές μεμβράνες επιτρέπουν στον HIV να μπει στο αίμα. Ο παθητικός σύντροφος διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί λοίμωξη από HIV σε σύγκριση με τον ενεργό σύντροφο, παρ'όλο που η γονόρροια και η σύφιλη μπορούν να μεταδοθούν από τον πρωκτό του παθητικού συντρόφου. Και κατά τη κολπική συνουσία, ιδιαίτερα με πολλούς συντρόφους, υφίσταται ο κίνδυνος από HIV. Ο ιός πιστεύεται ότι μεταδίδεται πιό εύκολα από τον άνδρα στη γυναίκα και όχι αντίστροφα. Το στοματικό sex είναι επίσης ένας πολύ πιθανός τρόπος μετάδοσης του HIV, της γονόρροιας , του έρπητα και άλλων ΣΜΝ.

Συμπτώματα

Σχετικά με τη νόσο

Το AIDS προκαλείται από τον ιο΄HIV. Δυστυχώς, μια εξέταση γιά HIV δεν ελιναι ακριβήςαμέσως μετά την έκθεση, επειδή ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει αντισώματα. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες, για να εντοπιστεί αυτη΄η αντισωματική ανταπόκριση.

Πόσο σοβαρό είναι

Ο HIV εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο σημείο που ευκαιριακές λοιμώξεις (Λοιμώξεις δηλ που ο οργανισμός υπό κανονικές συνθήκες αντιμετωπίζει χωρίς πρόβλημα) αρχίζουν να πλήττουν τον πάσχοντα. Το AIDS είναι θανατηφόρο νόσημα, παρ'όλο που υπάρχουν σημαντικές πρόσφατες πρόοδοι για τη θεραπεία του.

Αντιμετώπιση

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για το AIDS. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αντι ιικιών φαρμάκων, ενισχυτικών του ανοσοποιητικού και φαρμάκων που βοηθούν στην πρόληψη και την θεραπεία των ευκαιριακών λοιμώξεων. Μια νέα ομάδα φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης, υπόσχονται πολλά.

Συμπτώματα

Σχετικά με τη νόσο

Μπορεί να προκαλέσει ουλοποίηση των σαλπιγγών στις γυναίκες και προστατίτιδα ή επιδιδυμίτιδα στους άνδρες.

Πόσο σοβαρό είναι

Το άγγιγμα των ματιών με χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο μάτι. Μια μητέρα μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη στο παιδί της κατά τον τοκετό, προκαλώντας του πνευμονία ή λοίμωξη στα μάτια.

Αντιμετώπιση

Συνταγογραφούνται αντιβιωτικα. Η λοίμωξη θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε ένα δύο εβδομάδες. Ολοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει να λάβουν θεραπεία, παρ'όλο που μπορεί να μη παρουσιάζουν συμπτώματα. αλλιώς, θα μεταδίδουν την νόσο ο ένας στον άλλον συνεχώς.

Συμπτώματα

Σχετικά με την νόσο

Προκαλείται από τον ιο του απλού έρπητα, συνήθως τύπου ΙΙ. Τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται δύο έως επτά ημέρες μετά την έκθεση. Η φαγούρα ή το κάψιμο ακολουθούνται από φουσκάλες και πληγές. Εμφανίζονται στον κόλπο ή στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στους γλουτούς, στον πρωκτό και στους μηρούς. Ο ιός παραμένει αδρανείς στις περιοχές που έχουν υποστεί τη λοίμωξη και περιοδικά ενεργοποιείται, προκαλώντας συμπτώματα.

Πόσο σοβαρό είναι

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο. Η νόσος είναι πολύ μεταδοτική όταν υπάρχουν έλκη. Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο νεογέννητο μωρό της κατά τον τοκετό. 

Αντιμετώπιση

Η αυτο-φροντίδα περιλαμβάνει το να διατηρεί ό ασθενείς τα έλκη καθαρά και στεγνά. Συνταγογραφούνται αντι ιικά φάρμακα.

Συμπτώματα

Ανάπτυξη κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό στην ουρήθρα και στη βουβωνική χώρα.

Σχετικά με τη νόσο

Τα γεννητικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό HPV (Human papilloma virus). Γυναίκες και άνδρες μπορούν να υποστούν τη λοίμωξη. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι έγκυες είναι οι πιό ευάλωτοι πληθυσμοί. 

Πόσο σοβαρό είναι

Γενικά δεν είναι σοβαρό, αλλά μεταδοτικό. Γυναίκες με ιστορικό κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γιά καρκίνο του τραχήλου και θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο τεστ-Παπανικολάου.

Αντιμετώπιση

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται με φάρμακα, κρυοπηξία, laser ή καυτηρίαση. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να χρειάζονται τοπική ή γενική αναισθησία.

Συμπτώματα

Σχετικά με τη νόσο

Η γονόρροια προκαλείται από βακτήρια ( neisseria gonorrhoeae). Στους άνδρες τα π΄ρωτα συμπτώματα εμφανίζονται δύο ημέρες έως και δύο εβδομάδες μετά την έκθεση. Στις γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν για μία έως τρεις εβδομάδες. Η λοίμωξη συνήθως πλήττει τον τράχηλο και μερικές φορές και τις σαλπιγγες. 

Πόσο σοβαρό είναι

Ιδιαίτερα μεταδοτική, οξεία λοίμωξη που μπορεί να γίνει χρόνια. Στους άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε επιδυδιμίτιδα. Στις γυναίκες μπορεί μα εξαπλωθεί στιε σάλπιγγες και να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Μπορεί να προκαλέσει ουλοποίηση των σαλπίγγων και στειρότητα. Σπάνια προκαλεί λοίμωξη στις αρθρώσεις ή στο λαιμό.

Αντιμετώπιση

Πολλά αντιβιωτικά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τη θρεραπεία της γονορροιας. Παρ'όλο που είναι ιάσιμη, η γονόρροια έχει γίνει ανθεκτική σε ορισμένα  αντιβιωτικά. Μπορεί να θεραπευτεί με μιά ενέσιμη δόση Κεφτριαξόνης. Τα από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά (Κεφιξίμη σιπροφλοξασίνη) είναι επίσης αποτελεσματικά.

Συμπτώματα

Σχετικά με τη νόσο

Η Ηπατίτιδα Β προκαλείται από ιό. Κάποιοι φορείςδεν έχουν ποτέ συμπτώματα αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους.

Πόσο σοβαρό είναι

Μία έγκυος μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σπάνια προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Αντιμετώπιση

Χωρίς αντι ιική θεραπεία. Η ξεκούραση δεν είναι απαραίτητη παρ'όλο που βοηθά. Ο πάσχων πρέπει να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή και να μη καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά λόγω βλάβης που μπορεί να υποστεί το ήπαρ. Προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Συμτώματα

Σχετικά με τη νόσο

H Σύφιλη είναι μιά πολύπλοκη νόσος που προκαλείται από βακτήριο. Αρχικό στάδιο: Επώδυνα έλκη εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή στο στόμα δέκα ημέρες έως έξι εβδομάδες μετά την έκθεση. Δεύτερο στάδιο: Μία εβδομάδα έως έξι μήνες αργότερα: Κόκκινο εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα. Τρίτο στάδιο: Συχνά μετά από μακροχρόνια λανθάνουσα περιόδο καρδιακή νόσο, εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Πόσο σοβαρό είναι

Μπορεί να θεραπευτεί εντελώς εάν η διάγνωση γίνει εύκαιρα και η λοίμωξη αντιμετωπιστεί. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Στις έγκυες, μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο προκαλώντας δυσπλασίες και θάνατο. 

Αντιμετώπιση

Συνήθως θεραπεύεται με πενικιλλίνη. Αλλα αντιβιωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που είναι αλλεργικοί στη πενικιλλίνη. Ενα άτομο συνήθως δε μπορεί πια να μεταδώσει τη σύφιλη 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Κάποια άτομα δεν ανταποκρίνονται στις καθιερωμένες δώσεις πενικιλλίνης. πρέπει να κάνουν περιοδικά εξετάσεις αίματος γιά να βεβαιωθούν ο υπέυθυνος για τη λοίμωξη παράγοντας έχει εξαληφθεί.

Συνοπτικό άρθρο του Περιοδικού Pharma news ΙΟΥΛ- ΑΥΓ 200