Σήμερα...

 

Μέχρι τώρα αναφέρθηκα σε μιά σύντομη περιγραφή στου τι είναι Αρωματοθεραπεία ,τι σήμαινε γιά τους αρχαίους ανθρώπους, και πώς χρησιμοποιούνταν μέσα στους αιώνες. Οπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό δεν έχει παραμείνει η ίδια όπως τότε. Οι σύγχρονες γνώσεις έχουν διαφοροποιήσει αρκετά, τόσο τις εφαρμογές τωναιθερίων ελαίων όσο και την ποιότητα τους. Η ανάπτυξη της Εθνοφαρμακολογίας και των ειδικων επιστημών (ιατρική,φαρμακευτική,χημεία,κλπ)μας δίνουν σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε στη διάθεσή μας άριστης ποιότητας αιθέρια έλαια και πλήθος διαφορετικών εφαρμογών, όπως θα δούμε αναλυτικά πιό κάτω.

Εχουν καταγραφεί περίπου 400000 διαφορετικές οσμές. Η περιγραφή τους όμως παρουσιάζει πρόβλημα, μια και δεν έχει βρεθεί ένας συστηματικός τρόπος καταγραφής των οσμών, κάτι αντιστοιχο με ότι έχει γίνει γιά τα χρώματα.. το γεγόνος ίσως δεν οφείλεται τόσο στην αντικειμενική δυσκολία, όσο στο ότο ο συγχρονος άνθρωπος δεν είναι εκπαιδευμένος στην όσφρηση.. Μαθαίνουμε να μιλάμε, να περπατάμε, αλλά όσον αφορά την οσμή δεν μαθαίνουμε παρά μόνον τί μυρίζει ωραία και τί όχι. Το ενδιαφέρον του ανθρώπου γιά την οσμή είναι θλιβερά περιορισμένο.Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η γεύση μας έχει τη ικανότητα να ξεχωρίζει μόνο λίγες γενικές κατηγορίες γεύσεων (γλυκό, πικρό, αλμυρό, και ξινό). Η όσφρηση όμως, μπορεί να διακρίνει 40000 διαφορετικές οσμές! Τη γεύση μας συνεπώς την οφείλουμε στη όσγρησή μας περισσότερο, παρά στον λεγόμενο «εκλεπτισμένο ουρανίσκο». Είναι πάντως ενθαρυντικό το ότι ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σημασία της αίσθησης αυτής γιά την υγεία του.

Σύγχρονες μελέτες και έρευνες πάνω στην επίδραση των αιθερίων ελαίων στον άνθρωπο, έφεραν στο φως πολύ ενδιαφέροντα συπεράσματα.

Η έλειψη γιά παράδειγμα οσμών κατά τη διάρκεια διαστημικών πτήσεων μακράς χρονικής διάρκειας της NASA δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα στους αστροναύτες, σε τέτοιο βαθμό, ώστε στις επόμενες πτήσεις ειδικά φιαλίδια πρόσφεραν οσμές οικείες από το π[ροσωπικό τους περιβάλλον.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αιθέρια έλαια είναι ο ταχύτερος και ένας από τους πιό φυσικόυς τρόπους να φθάσει κανείς στο «κέντρο υγείας», τον εγκέφαλο. Μέσω των εκατομμυρίων αισθητηρίων της μύτης το ερέθισμα μεταφέρεται στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Επι πλέον τα αιθέρια έλαια απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και συνεπώς είναι ιδανικά γιά την αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος, όπως ρυτλιδες, ραγάδες, υπερβολική ξηρότητα ή λιπαρότητα πρόωρο γήρας, πανάδες κ.α. Ο τρόπος είναι ο εξής.

Καθώς το αιθέριο έλαιο διαλύεται σε κάποιο διαλύτη φορέα, (φυτικό έλαιο γιά μασάζ, ή κρέμα, γαλάκτωμα λοσιόν , ή ακόμα στο νερό για μπάνιο), σχηματίζει μικρές σταγόνες οι οποίες φθάνοντας μέσω των ιδρωτοποιών ή μέσω των λιπαρών ΄πορων στον υποδόριο ιστό, εισέρχονται στο κυκλοφορι΄κο σύστημα μέσω των τριχοειδών αγγείων και με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται σε όλο το σώμα και φυσικά στον εγκέφαλό, επιδρώντας κυρίως επαναφέροντας την ισορροπία όπου αυτή έχει διαταραχθεί. ( το παράδειγμα της λεβάντας-lavender και ο τρόπος που δρα αυτή σαν φυσικό χαλαρώτικό σώματος και πνεύματος είναι χαρακτηριστικό).

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να εφαρμόζονται απ’ευθείας στο δέρμα και πολύ περισσότερο σε ευαίσθητους βλεννογόνους αλλά πάντα αραιωμένα στους φορείς τους. Επίσης επειδή δεν έχει μελετηθεί η δράση τους πάνω στο έμβρυο απαγορεύται να χρησιμοποιούνται αιθερούχοι φορείς σε εγκύους γιατί μέσω της μικροκυκλοφορίας μεταφέρονται πολύ εύκολα στον πλακούντα.( To γεράνι-geranium, είναι ένα παράδειγμα αιθέρίου ελαίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα απ’ευθείας πάνω στο δέρμα με άριστα αποτελέσματα στον επιχείλιο έρπητα τις πρώτες μέρες της εμφάνισής του).